Circulair ondernemen interview

Refurbished Racefietsen

De racefietsenmarkt wordt gekenmerkt door een snelle opeenvolging van innovaties. Ieder jaar worden racefietsen “lichter, stijver en aërodynamischer”, als je de advertenties van de grote merken mag geloven. Sportieve fietsers worden verleid om een nieuwe racefiets te kopen, terwijl ze nog jaren zouden kunnen genieten van de fiets die afgedankt wordt.
 

Trend

Sell More, Sell Faster is het motto in de racefietsen industrie. Sinds ongeveer 2000 is de kwaliteit van racefietsen zó goed is geworden dat ze niet meer kapot gaan door normaal gebruik. De aanschaf van nieuwe racefietsen leidt dus automatisch tot een uitstroom van racefietsen en onderdelen die nog jaren mee zouden kunnen, maar niet meer voldoen aan de laatste trend. Waste More, Waste Faster is het gevolg.

Een racefiets is gemaakt om zo snel mogelijk naar de afvalberg te fietsen

UpCycles

Circular Cycling doet het anders. Wij bouwen racefietsen van onderdelen die in schuren en magazijnen liggen, omdat ze te goed zijn om weg te gooien, maar niet meer gebruikt of verkocht gaan worden in het lineaire systeem.

Ieder onderdeel maken we schoon en controleren we op kwaliteit. Bij elk frame zoeken wij de best passende onderdelen om een unieke racefiets te bouwen: een UpCycle.

Voordelen

UpCycles hebben de performance van een nieuwe racefiets, twee jaar garantie, een significant lagere environmental footprint en een prijs die past bij een refurbished product.

Om deze performance en garantie te kunnen bieden, monteren we altijd een aantal nieuwe onderdelen: sturen, buitenbanden en rem/schakel kabels. Een refurbished racefiets van Circular Cycling is dus een mix van nieuwe en gebruikte onderdelen.

Paspoort

Iedere UpCycle wordt voorzien van een Bike Passport. Door de QR-code op je frame te scannen kom je in jouw unieke Bike Passport omgeving. Hierin is in detail vastgelegd welke onderdelen er op de fiets zijn gemonteerd.

Onderhoud en vervangen van onderdelen wordt hierdoor veel eenvoudiger. Dit klinkt logisch, maar wordt door fabrikanten meestal niet gedaan. Zeker in een industrie met snel veranderende standaarden is dit een grote drempel voor consumenten om door goed(koop) onderhoud hun product lang te gebruiken.

Bron: circulair ondernemen