De nieuwe rijken

Erik Bronsvoort & Matthijs Gerrits

Bijna alle racefietsers en mountainbikers hebben er tenminste één: een doos met oude fietsspullen die niet langer worden gebruikt. Voor Erik Bornsvoort (1981) en Matthijs Gerrits (1982) legde dit fietsafval de basis voor Circular Cycling dat nieuwe racefietsen van gebruikte onderdelen maakt. Hierna volgde de aansluiting bij Shift Cycling Culture, een platform dat de fietsindustrie op weg helpt naar een circulaire werkwijze.

“De transitie naar de circulaire economie komt alleen op gang als grote merken ook mee gaan doen.”

Wat betekent rijkdom voor jou?

Erik: De natuur ingaan. Ik maak heel bewust tijd om naar buiten te gaan, om te mountainbiken of in het bos te wandelen met mijn kinderen. Dat ik deze keuze kan maken, is voor mij rijkdom. Geld is slechts een middel om te kunnen leven. Verder heeft het me geholpen om Circular Cycling in 2017 van de grond te krijgen.

Als jij een billboard langs de kant van de weg zou mogen zetten; wat zou daar dan op staan?

Erik: Haal dit billboard weg en geef de natuur de ruimte. Het volbouwen van ons land met dit soort bouwsels verstoort niet alleen ons uitzicht maar ook de toch al fragiele ecosystemen van Nederland. Daarnaast is een grote reclamezuil een uitspatting van de lineaire economie, waarin consumenten worden verleid om steeds sneller, steeds meer spullen te kopen, vaak zonder dat dit noodzakelijk is.

Als je terug in de tijd zou kunnen gaan; welk advies zou je aan je jongere zelf geven?

Matthijs: “Durf te gaan voor je idealen en werk hard om ze te bereiken. Blijf niet hangen in bijzaken, focus op wat belangrijk is.” Alleen zo bereik je wat je wilt. Neem dus ook niet snel genoegen met de situatie zoals hij op dat moment is, maar blijf continu aan jezelf werken.

Wat is de beste fout die je ooit hebt gemaakt?

Erik: Nadat ik vijf jaar bij een aannemersbedrijf had gewerkt aan innovatie- en duurzaamheidsprojecten ben ik bij een consultancybureau aan de slag gegaan. Na nog geen drie weken zei ik tegen mijn vriendin: “Dit past niet bij mij, ik moet hier weg”. Uiteindelijk heeft mijn carrière daar drie maanden geduurd. Hierna heb ik de vrijheid opgezocht om dingen te doen waar ik gelukkig, en de wereld een beetje beter van wordt. Zo heb ik meegewerkt aan het Circulaire Viaduct, een viaduct dat je na een aantal jaar als een legosysteem kunt demonteren en op een andere plaats kunt hergebruiken. En het Madaster, het Kadaster voor Materialen waarin je vastlegt welke producten en materialen er in een gebouw zitten, zodat je die over bijvoorbeeld dertig jaar eenvoudig kunt ‘oogsten’ voor her- gebruik. Hoe meer ik leerde over de circulaire economie, hoe meer ik zag dat de fietsenindustrie hier nauwelijks mee bezig is. Dit leidde weer tot de oprichting van Circular Cycling.

Matthijs: Inmiddels heeft CC ons geleerd dat lokale initiatieven goed zijn om ervaring op te doen, maar dat de transitie naar de circulaire economie alleen op gang komt als grote merken ook mee gaan doen. Dat is onze nieuwe missie geworden, onder andere door een boek te schrijven over hoe de transitie er voor de fietsenindustrie uit zou kunnen zien.

Welke overtuiging, gedrag of gewoonte heeft je leven het meest verbeterd?

Matthijs: Als je dingen doet die je leuk en belangrijk vindt, haal je er veel meer plezier uit en is het werk dat je levert ook een stuk beter. Het is een zichzelf versterkend effect, zowel voor jezelf als voor de mensen met wie je werkt. Plezier werkt aanstekelijk.

Welke vaardigheid zou je in een handomdraai willen leren?

Erik: Ik zou heel graag de ukelele willen spelen, zoals Vance Joy of Jack Johnson. Mijn zoon heeft laatst voor zijn tweede verjaardag een ‘uke’ gekregen en sindsdien probeer ik er fatsoenlijk geluid uit te krijgen. Ik ben duidelijk beter in sleutelen aan fietsen dan muziek maken!

Wat is de beste investering die je ooit in jezelf hebt gedaan?

Matthijs: Mijn eerste mountainbike. Het was een gloednieuwe Cannondale M900, modeljaar 1997. Ik was toen 16 jaar en de fiets bood me een nieuw venster op de wereld. Op vakantie ging-ie altijd mee en kwam ik op plekken waar ik nooit eerder was geweest, en ook de rush van de afdaling had ik nooit eerder ervaren. Door die fiets kreeg ik het zelfvertrouwen om zelf mijn handen uit de mouwen te steken, om dingen uit te vinden en te repareren. De ervaring die ik met sleutelen aan deze fiets heb opgedaan, is één van de redenen waarom Circular Cycling is ontstaan. Tot slot bracht de fiets ook veel nieuwe vriendschappen; vrijwel al mijn goede vrienden rijden nu nog steeds op een mountainbike.

Welke persoon, film, muziek of boek heeft grote invloed op je leven gehad?

Matthijs & Erik: “Op is echt op. Onze planeet is een gesloten systeem, en een afvalverbrandingsinstallatie is een materialen crematorium.” Zomaar wat teksten uit ‘Material Matters’ van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Een lekker leesbaar boek dat vol staat met bizarre voorbeelden van hoe onze lineaire economie werkt. Het boekwerk geeft ook een kijkje in de toekomst met én zonder transitie naar de circulaire economie, en voorbeelden van nieuwe businessmodellen.

Welke quote zet je aan het denken?

Erik: “Freedom and uncertainty come together.” Ik fietste langs deze graffititekst toen ik net mijn biezen had gepakt bij dat grote consultancybureau. Ik had op dat moment alle vrijheid van de wereld. Het voelde geweldig; eindelijk had ik de ruimte om dingen te doen die ik graag wilde doen. Tegelijkertijd was er ook onrust: ik had geen inkomen, geen pensioen, geen idee wat voor soort werk ik volgende week of volgende maand zou doen. Nu, tien jaar later, geniet ik meer dan ooit van de vrijheid en is er veel minder onrust. Matthijs: “Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.”

Je krijgt 100 miljoen om de wereld een beetje beter te maken; waar geef je het aan uit?

Erik: Een inspirerende en educatieve film die alle mensen op onze planeet kunnen én willen zien. Een film over hoe mooi de wereld in 2050 kan zijn als we een circulaire economie voor elkaar hebben gekregen. Een wereld zonder vervuiling, zonder afval, minder consumptie en meer geluk. Een film die mensen in beweging brengt om zelf hun bijdrage te leveren aan het realiseren van deze mooie wereld.